Dimitrie Cantemir - muzicianul in contextul culturii universale - Victor Ghilas

Referinta: 9789975522007

59,00 RON (TVA inclus)

Dimitrie Cantemir - muzicianul in contextul culturii universale

Autor
Victor Ghilas
Editura
Grefema Libris
An aparitie
2015
Pagini
496
ISBN
978-9975-52-200-7
Tip coperta
Cartonata
Format
29.4 x 20.5 cm
Cantitate

  • Cumperi in siguranta platind la livrare. Cumperi in siguranta platind la livrare.
  • Livrare rapida oriunde in Romania (24-48h) Livrare rapida oriunde in Romania (24-48h)
  • Consiliere gratuita in alegerea produsului ideal. Consiliere gratuita in alegerea produsului ideal.

Dimitrie Cantemir - muzicianul in contextul culturii universal

Autor: Ghilas Victor

Anul aparitiei : 2015

Editura: Grafema Libris

ISBN: 978-9975-52-200-7

Tip coperta: Brosat

Format: 16,5 x 24,0 cm

Nr. pagini: 496

Domnitorul Ţării Moldovei Dimitrie Cantemir (1693, 1710 – 1711) a fost o personalitate marcantă a culturii autohtone şi universale de la finele secolului al XVII-lea – începutul secolului al XVIII-lea. Preocupările lui serioase în domenuiul artei muzicale i-au permis să obţină succese la fel de remarcabile, ca şi în alte ramuri. Ar fi dificil să supraestimăm aportul lui în teoria şi practica muzicală a Orientului.

Muzician de profil larg (compozitor de vază, teoretician muzical erudit, interpret-virtuos la tanbur şi nei, pedagog talentat), Dimitrie Cantemir este mai bine cunoscut în această ipostază în ţările Orientului: Turcia, Iran, Azerbaidjan etc. şi ale Occidentului: Franţa, Germania, Italia etc., decât  în Moldova, ţara lui de origine. Aportul fundamental al lui Dimitrie Cantemir în cultura şi ştiinţa muzicală islamică rezidă, întâi de toate, în elaborarea unui vast tratat ştiinţific. El include 450 de piese instrumentale – peşrev şi semâ-î (partea 1) şi 345 peşrevuri şi 36 sâz semâ-îsi-uri (partea a 2-a). Cărturarul moldovean a elaborat un sistem special de notaţie muzicală.

Multe dintre operele lui Cantemir reprezintă o veritabilă enciclopedie pedagogică, în care savantul meditează şi ndezvăluie sensul educaţiei morale, intelectuale, civice şi estetice a omului. El oferă, totodată, numeroase cugetări, idei, sugestii, inclusiv unele cu caracter axiomatic. În concordanţă cu educaţia sa umanistă şi cu ideile iluminismului european, Cantemir susţine conceptul de  civilizaîţie, în care se pune în legătură directă progresul social de prosperarea, dezvoltarea bunelor moravuri, a artelor şi a sistemului de educaţie. În lumea turcească, primele « şcoli muzicale » apar în secolul al XVI-lea. Muzica era una din principalele componente ale procesului de educaţie. La otomani muzicii i se atribuia o importanţă deosebită în formarea moral-civică a individului, a culturii spirituale, în procesul de edificare a unei stări de spirit armonioase, menite să promoveze idealurile sociale ale epocii.  Prin tot ce a realizat în domeniul componisticii, artei interpretative şi al didacticii muzicale, Cantemir a lăsat o impresie de neuitat în conştiinţa contemporanilor, impunându-şi, totodată, personalitatea în cultura orientală. Dacă ţinem seama de aportul real al muzicianului în domeniul teoretic şi practic al artei sonore, putem afirma cu mândrie şi respect: numele ce şi l-a clădit în timpul vieţii îl situează pe merit în panteonul muzicii clasice turceşti. 

9789975522007
Autor
Victor Ghilas
Editura
Grefema Libris
An aparitie
2015
Pagini
496
ISBN
978-9975-52-200-7
Tip coperta
Cartonata
Format
29.4 x 20.5 cm

16 produse asemanatoare din aceeasi categorie: