
Istoricul cartofiliei Basarabene. Catalog cartofil ilustrat. Vol I+II - Aureliu Ciobanu,...
Istoricul cartofiliei Basarabene. Catalog cartofil ilustrat. Vol I + II. Perioada 1896-1944
Referinta: 9789975341219
Armata romana de la Prut la Stalingrad si inapoi la Prut. 1941-1944
Armata romana de la Prut la Stalingrad si inapoi la Prut. 1941-1944
Colonelul (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu este un binecunoscut istoric militar român. Lucrările domniei sale sunt examinate şi citate de specialiştii din domeniul celui de-Al Doilea Război Mondial, atât de istoricii din dreapta, cât şi din stânga Prutului. Cartea, pe care avem onoarea s-o prefaţăm[1], este la a doua ediţie, corectată şi adăugită.
Autorul a examinat contextul internaţional în care se afla România la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. La 6 septembrie 1939 România a declarat că îşi păstrează neutralitatea faţă de ostilităţile începute la 1 septembrie din acelaşi an, în Europa. Starea de neutralitate a continuat până la 26-28 iunie 1940, când, în urma dictatului (notele ultimative din 26-28 iunie 1940 – n.n.I.M.) înaintat guvernului regal al României de către U.R.S.S. prin care se cerea cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, inclusiv invadarea acestor teritorii, România fiind o ţară nonbeligerantă. Alesandru Duţu a expus condiţiile în care administraţia civilă şi forţele militare române au fost nevoite să părăsească Basarabia şi nordul Bucovinei. Odată cu ele, remarcă autorul, aceste teritorii româneşti au fost părăsite de peste 220.000 de basarabeni şi bucovineni.
Cel de-al doilea capitol al monografiei se referă la pregătirea campaniei eliberatoare. Este vorba de eforturile depuse de conducerea României (Conducător al Statului fiind generalul Ion Antonescu) în vederea asigurării securităţii militare a României la vest de Prut (în eventualitatea unui atac din partea U.R.S.S.). Autorul a examinat şi perspectiva colaborării României cu Germania, inclusiv în plan militar. În opinia germanilor, remarcă Alesandru Duţu, armata română era văzută ca una nepregătită suficient pentru un război modern.
Eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei a fost examinată în capitolul III al monografiei. Alături de armata germană, forţele militare române s-au angajat într-o luptă vitejească pentru dezrobirea basarabenilor, a bucovinenilor şi a celor din Ţinutul Herţa. Au fost nenumărate cazuri de confruntări inegale între militarii români, aflaţi în ofensivă, şi cei sovietici, aflaţi în apărare. Datorită spiritului de sacrificiu, de care au dat dovadă militarii români, alături de ei fiind trupe germane, la 16 iulie 1941 Chişinăul a fost eliberat, luptele continuând în sudul provinciei, la 26 iulie fiind eliberată Cetatea Albă.
Urmează capitolul intitulat „Participarea militară românească în operaţiile pe teritoriul Uniunii Sovietice”. Autorul abordează un subiect mai vechi, dar încă actual: până unde trebuia să înainteze Armata Română, până la Nistru, recuperând, astfel, de la cotropitorul sovietic pământurile strămoşeşti, sau să treacă fluviul despărţitor al celor două state şi lumi şi să lupte, alături cu Werhmacht şi aliatele acesteia până la victoria asupra Armatei Roşii? Decizia mareşalului Ion Antonescu a fost de a continua războiul, alături de germani, până la victorie şi Conferinţa de pace.
Ultimul capitol al lucrării – „Bătălia pentru Moldova (martie-august 1944)” – expune lupta militarilor români pentru apărarea Patriei, dar şi acţiunile diplomatice, desfăşurate atât de Putere (inclusiv de MareşalulIon Antonescu), cât şi de Opoziţie în vederea ieşirii din război a României. Autorul a atras atenţia asupra deciziei Marilor Puteri de a lupta împotriva Germaniei naziste şi aliatelor acesteia până la capitularea necondiţionată, iar aceasta (capitularea necondiţionată) era impusă de Puterea care intra prima în ţara adversă. În cazul României a fost vorba de U.R.S.S. Autorul a analizat atent operaţiunea militară „Iaşi-Chişinău”, desfăşurată de trupele militare sovietice şi urmările acestei operaţiuni pentru România.
„Încheierea” depăşeşte cadrul unor concluzii ce ar decurge din analiza făcută în monografie, autorul abordând o suită de subiecte ce ar merita o analiză aparte. Astfel, este vorba de bombardamentele aviaţiei anglo-americane, de prizonierii străini în România, dar şi de cei români în U.R.S.S. (repatrierea lor). Autorul monografiei a expus numărul efectivelor angajate în lupte şi pierderile înregistrate, precum şi trecerea României de partea Naţiunilor Unite şi contribuţia acesteia la victoria asupra Germaniei naziste.
Alesandru Duţu subliniază marele efort material şi uman, depus de România în perioada 23 august 1944 – 9 mai 1945, în lupta împotriva Germaniei hitleriste, dar şi nerecunoaşterea de către Naţiunile Unite a cobeligeranţei româneşti.
În prezenta ediţie (a doua) autorul a completat semnificativ unele capitole cu noi informaţii referitoare la eliberarea Basarabiei, nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa, la luptele Armatei Române pentru cucerirea Odesei, a explicat cauzele apariţiei unor neînţelegeri, iscate între militarii români şi cei germani şi aduce noi detalii importante privind înfrângerea în bătălia de la Stalingrad. Alesandru Duţu a inclus Cronologia evenimentelor desfăşurate în perioada 26 iunie 1940 – 26 iulie 1941 şi a prezentat o galerie a generalilor români arestaţi, judecaţi şi condamnaţi în perioada 1944-1964.
Cartea prezentată, Armata Română de la Prut la Stalingrad şi înapoi la Prut (1941-1944) este o contribuţie semnificativă la problematica participării României în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind de un real folos specialiştilor în domeniul istoric-militar. Prin limbajul uşor accesibil, lucrarea poate fi consultată atât de studenţi, masteranzi, profesori, cât şi de publicul larg de cititori.
Notă – Textul prezentat este introducerea în volum semnată de prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România
Prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu, Membru A.O.Ş.R.