Arta muzicala din Republica Moldova: Istorie si modernitate - Victor Ghilas, Vasile Chiselita, Violina Galaicu

Referinta: 9789975520461

85,00 RON (TVA inclus)

Arta muzicala din Republica Moldova: Istorie si modernitate

Autori
Victor Ghilas , Vasile Chiselita , Violina Galaicu
Editura
Grefema Libris
An aparitie
2009
Pagini
952
ISBN
978-9975-52-046-1
Tip coperta
Cartonata
Format
29.4 x 20.5 cm
Cantitate

Livrarea se face din stoc din depozitul nostru de carte, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 150 de lei.
 

 

 

Arta muzicala din Republica Moldova: Istorie si modernitate

Autor: Victor Ghilaş, Vasile Chiseliţă, Violina Galaicu

Anul aparitiei : 2009

Editura: Grafema Libris

ISBN: 978-9975-52-046-1

Tip coperta: Cartonat

Format: 24,5 cm x 17,5 cm

Nr. pagini: 952

Muzica reprezintă un fenomen sociocultural destul de complex. Este o expresie artistică unde sunt transpuse stări emoţional-psihice. Muzica cunoaşte mai multe domenii: muzica corală, muzică instrumentală, folclor etc. De altfel, şi structura lucrării reflectă configurația patrimoniului nostru muzical prin succesiunea compartimentelor: folclor, muzică religioasă, creație muzicală cultă.

Lucrarea este alcătuită din trei părţi: Muzica tradiţională; Muzica sacră de tradiţie bizantină; Creaţia muzicală cultă.

Prima parte a cărţii Muzica tradiţională face o referinţă la istoria muzicii tradiţionale, organologia populară şi muzica instrumentală, genurile şi repertoriile muzicii tradiţionale. Se face o referire la istoria muzicii tradiţionale, fenomenul lăutăriei şi tradiţiei instrumentale, dar şi genurile şi repertorii ale muzicii tradiţionale (cum ar fi folclorul copiilor, cîntec epic tradiţional, muzica tradiţională de dans). Este inclusă o anexă, unde se dau exemple muzicale cu privire la preocupările folclorice în Basarabia, Bucovina şi Transnistria.

Muzica sacră de tradiţie bizantină este un capitol aparte, dedicat special acestui subiect, oferind detalii privind istoria muzicii bizantine din perioada protobizantină, arta bizantină în secolele XIV-XVII, respectiv secolele XVIII-XIX.

Cea de a treia parte reprezintă Creaţia muzicală cultă. Cântarea corală este cunoscută în spaţiul românesc încă din cele mai vechi timpuri. Încă din momentul constituirii statalităţii în Ţara Moldovei şi Ţara Românească, la mănăstiri apăruseră primele coruri la unison. De aici se oferă o istorie a unui astfel stil de muzică, influenţele europene în cultura română, în special în Transilvania, mişcarea de constituire a formaţiilor corale în Basarabia în prima jumătate a secolului XIX. 

9789975520461
Autor
Victor Ghilas, Vasile Chiselita, Violina Galaicu
Editura
Grefema Libris
An aparitie
2009
Pagini
952
ISBN
978-9975-52-046-1
Tip coperta
Cartonata
Format
29.4 x 20.5 cm

7 produse asemanatoare din aceeasi categorie: