Bogdan al II si Maria-Oltea - parintii lui Stefan cel Mare - Valentina Esanu, Andrei Esanu

Referinta: 9789975698634

19,90 RON (TVA inclus)

Bogdan al II si Maria-Oltea - parintii lui Stefan cel Mare

Autori
Valentina Esanu , Andrei Esanu
Colectie
Istoria traita
Editura
Prut
An aparitie
2007
Pagini
156
ISBN
978-9975-69-863-4
Tip coperta
Brosata
Format
20.5 x 14.0 cm
Cantitate

Livrarea se face din stoc din depozitul nostru de carte, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 150 de lei.
 

 

 

Bogdan al II si Maria-Oltea - parintii lui Stefan cel Mare

Autor: Valentina Esanu, Andrei Esanu

ISBN: 978-9975-69-863-4

Tip copertă: Necartonată

Număr de pagini: 156

Format: 14,5 cm x 20 cm

Colecția: Istoria traita

Anul apariției: 2007

Personalitatea măreaţă a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnia sa îndelungată şi glorioasă, plină de mari realizări şi succese în cele mai diverse domenii de activitate, au lăsat o urmă adâncă în întreaga istorie şi cultură românească. Memoria voievodului s-a perpetuat prin secole şi a rămas în conştiinţa generaţiilor drept o figură de prim rang a istoriei noastre, amintirea despre marele voievod a pătruns adânc în analele de istorie, în creaţiile folclorice şi în arta plastică.

Lucrarea de faţă face parte dintr-o serie de studii pe care le dedicăm epocii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ea are la bază atât diverse izvoare care s-au păstrat până în prezent, cât şi cercetările efectuate în istoriografia noastră de la Grigore Ureche încoace.Studiul are patru părţi.

Prima parte este consacrată lui Bogdan al II-lea şi cuprinde o serie de aspecte privind originea şi familia sa, condiţiile urcării în scaunul domnesc, activitatea în anii de domnie, precum şi sfârşitul său tragic.

în afară de aceasta, în compartimentul respectiv sunt abordate şi alte aspecte - politica sa internă şi externă, experienţa sa militară, raporturile sale cu boierimea locală, precum şi cele ce ţin de atenţia deosebită pe care a acordat-o voievodul  fiului său Ştefan (viitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt) ş.a. 

A doua parte a lucrării este dedicată mamei lui Ştefan cel Mare - Maria-Oltea, compartiment în care încercăm să distingem neamul din care se trăgea, să prezentăm sumar informaţiile cunoscute despre rudele apropiate şi despre copiii ei, mediul care a determinat apropierea şi căsătoria sa cu Bogdan, rolul pe care 1-a jucat în viaţa şi în destinul fiului său, Ştefan, atât până, cât şi după urcarea lui în scaun.

Drept continuare a primelor două părţi se prezintă cel de-al treilea compartiment, în care sunt prezentate acţiunile lui Ştefan cel Mare întru înveşnicirea memoriei părinţilor săi.

Cea de a patra parte a lucrării întruneşte o serie de documente interne şi externe din secolul al XV-lea privind ascendenta şi domnia lui Bogdan al II-lea, precum şi menţiuni ale părinţilor săi datând din timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

În carte este și Anexă a Voievozii Țării Moldovei de la Bogdan I până la Ștefan cel Mare și Sfânt și urmașii săi.

9789975698634
Autor
Valentina Esanu, Andrei Esanu
Colectie
Istoria traita
Editura
Prut
An aparitie
2007
Pagini
156
ISBN
978-9975-69-863-4
Tip coperta
Brosata
Format
20.5 x 14.0 cm

15 produse asemanatoare din aceeasi categorie: