Moldova antisovietica. Aspecte din lupta basarabenilor impotriva ocupatiei sovietice 1944-1953 - Ion Turcanu
Referinta: 997569182X
Moldova antisovietica. Aspecte din lupta basarabenilor impotriva ocupatiei sovietice 1944-1953
- Autor
- Ion Turcanu
- Editura
- Prut
- An aparitie
- 2000
- Pagini
- 323
- ISBN
- 9975-69-182-X
- Tip coperta
- Cartonata
- Format
- 20.5 x 14.0 cm
Moldova antisovietica. Aspecte din lupta basarabenilor impotriva ocupatiei sovietice 1944-1953
Autor: Ion Turcanu
Coordonator: Ion Negrei
ISBN: 9975-69-182-X
Tip copertă: Necartonată
Număr de pagini: 332
Format: 14,5 cm x 20 cm
Colecția: Istoria traita
Anul apariției: 2000
Avînd drept generic rezistenţa populaţiei din Moldova de răsărit la sovietizare şi comunism, cartea Moldova Antisovietică înmănunchează o serie de studii şi articole, scrise în anii 1995-2000. Nota definitorie o constituie lupta conştientă, organizată, a basarabenilor împotriva ocupaţiei sovietice comuniste. Imaginea fenomenului descris se precizează şi se întregeşte prin anexarea unui consistent material documentar.
Această carte este rodul interesului deosebit pe care îl provoacă de obicei o temă despre care multă vreme nu s-a ştiut aproape nimic cert, în orice caz, nu s-a cunoscut atît cît ar fi fost necesar pentru a o face obiect special al cercetărilor ştiinţifice.
E adevărat că multe date istorice izolate privind subiectul acestei cărţi puteau fi întîlnite şi pînă la 1989 în cutare sau cutare scriere, dar acestea urmăreau obiective colaterale sau chiar contrare sarcinii speciale a cercetării istoriei rezistenţei antisovietice şi anticomuniste a basarabenilor.
Aspecte disparate ale unei astfel de istorii, interzise cu străşnicie sub regimul din fericire dispărut după şase decenii de aservire şi umilire a Basarabiei, puteau fi urmărite şi în tradiţia populară orală. „Cazul Bodiu" este, se pare, cel mai concludent din acest punct de vedere..
Distrugerea de către sovietici a celor mai bune gospodării ţărăneşti nu putea să-i lase pe stăpânii acestora indiferenţi. Aceştia nu puteau să nu se opună marii nedreptăţi ce li se făcea. Ca oameni de frunte ai satului, ei au trezit simpatia şi susţinerea altor grupuri sociale : intelectuali, funcţionari de stat, ţărănime săracă. Ba mulţi reprezentanţi ai acestor stări sociale s-au manifestat ei înşişi destul de bine în activitatea PDA. Aşa au fost brigadierul Tudor Popescu şi vicepreşedintele Sovietului sătesc Neofit Pundic din Trifeşti, brigadierul Constantin Budac şi directorul şcolii Vasile Bîtcă din Cogîlniceni, învăţătorul Pantelimon Bobeică din Cuizăuca, medicul Simion Baranovschi din Pereni, Tamara Boţolin, şefă a unui laborator agronomic din Brătuşeni, comerciantul Vasile Mîţu din Curleni, fost căpitan în armata română şi alţii.
- Autor
- Ion Turcanu
- Editura
- Prut
- An aparitie
- 2000
- Pagini
- 323
- ISBN
- 9975-69-182-X
- Tip coperta
- Cartonata
- Format
- 20.5 x 14.0 cm