Destine transnistrene - Vladimir Besleaga

Referinta: 9789975695763

25,00 RON (TVA inclus)

Destine transnistrene 

Autor
Vladimir Besleaga
Colectie
Scriitori contemporani - Proza
Editura
Prut
An aparitie
2010
Pagini
396
ISBN
978-9975-69-576-3
Tip coperta
Brosata
Format
20.5 x 14.0 cm
Cantitate

Livrarea se face din stoc din depozitul nostru de carte, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 150 de lei.
 

 

 

Destine transnistrene 

Cartea lui Vladimir Beşleagă Destine transnistrene, cuprinde interviuri cu paisprezece oameni de la ţară, dintre care majoritatea consăteni de ai scriitorului din satul Mălăieşti, de lângă oraşul Tiraspol, demonstrează foarte clar că aserţiunea viaţa bate filmul este foarte adevărată. S-ar mai fi putut numi şi tragica istorie a oamenilor neînsemnaţi, atât de zguduitoare e cartea.

Foarte multe amănunte întâlnite în această carte nu le-am găsit în niciun manual de istorie. Să zicem, cele referitoare la perioada dintre 1941 şi 1944, când administraţia din satul Mălăieşti era românească. Cei mai mulţi dintre oamenii cu care stă de horbă Vladimir Beşleagă au o nostalgie aparte faţă de ACEI ani, pentru că, zice fostul miliţian Ion D. Grigoriev, „atuncea ei deodată ne-au adus cărţi… săpon ne aduceau…sare”.

Destinele oamenilor obişnuiţi se suprapun şi se amestecă cu cataclismele istorice. Povestindu-şi viaţa, aceşti oameni scot din umbră faţa nevăzută a istoriei. Dacă nu aş fi citit cartea lui Vladimir Beşleagă, nu cred că aş fi aflat vreodată că, încă din iarna lui 1940, Uniunea Sovietică dislocase armata în satele transnistrene, ceea ce însemna că ofensiva din 28 iunie a fost pregătită temeinic şi meticulos.

Toţi eroii interviurilor lui Vladimir Beşleagă care-şi amintesc de acei ani susţin că nu e adevărat că Basarabia a fost ocupată fără niciun foc de armă şi că tunarii sovietici au deschis focul asupra celuilalt mal al Nistrului. Cartea lui Vladimir Beşleagă arată că şi oamenii obişnuiţi pot avea nişte destine excepţionale, nu altceva!  - Dumitru Crudu

„S-a spus adesea despre România că e o ţară de răspântie, cu note specifice ce decurg de aici. Cu atât mai justificată este o asemenea poziţie pentru Basarabia: răspântia răspântiei", spune academicianul Alexandru Zub în eseul „Basarabia şi discursul identitar". Şi continuă: „N-ar fi un simplu joc de cuvinte când e vorba de partea dintre Prut şi Nistru a Moldovei, un spaţiu de confruntări dramatice, de interferenţe şi de osmoze contradictorii". Iar Transnistria?

Nu este ea oare o răspântie a răspântiei răspântiei? Te apucă ameţeala numai când încerci să rosteşti o asemenea frământătură de limbă, dar şi mai terifiantă este realitatea ce se ascunde în spatele acestui toponim, căruia eu i-am găsit o transcriere aproape adecvată: TRAN-SINISTRIA..."-   Vladimir Beşleagă

9789975695763
Autor
Vladimir Besleaga
Colectie
Scriitori contemporani - Proza
Editura
Prut
An aparitie
2010
Pagini
396
ISBN
978-9975-69-576-3
Tip coperta
Brosata
Format
20.5 x 14.0 cm

16 produse asemanatoare din aceeasi categorie: