Scriitori din Basarabia - Daniel Cristea - Enache

Referinta: 9789975853668

  • Pret redus
49,00 RON
39,20 RON (TVA inclus) REDUCERE 20%

Scriitori din Basarabia - Daniel Cristea - Enache

Autor
Daniel Cristea-Enache
Colectie
Studii literare
Editura
Stiinta
An aparitie
2023
Pagini
216
ISBN
978-9975-85-366-8
Tip coperta
Brosata
Format
21.0 x 14.0 cm
Cantitate

Livrarea se face din stoc din depozitul nostru de carte, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 150 de lei.
 

 

 

Scriitori din Basarabia - Daniel Cristea-Enache 

"Daniel Cristea-Enache este unul dintre cei mai activi critici literari români contemporani, prezent în cele mai prestigioase reviste și publicat de prestigioase edituri din România. Interesul său pentru autorii basarabeni sau născuți în Basarabia este de durată, chiar dacă este unul intermitent, ocazional. Autorul mărturisește că pentru el, „dincolo de plăcere”, această carte e „și o obligație profesională” și că „deschizând șantierul unei viitoare Istorii a literaturii române, de la începuturi și până azi, nu aveam și nu am cum să ignor ansamblul și complexul literaturii basarabene (...), un întreg continent literar, cu o istorie și o evoluție proprie, cu o limbă română de o uimitoare expresivitate și cu constante ori particularități ce pot fi observate și analizate”.

Cartea prezintă o suită de cronici și eseuri privind câteva nume importante ale literaturii române de pe segmentul basarabean, comentate din perspectiva unui critic de la București, adică proiectate în contextul literaturii române indivizibile.

Reputatul critic Alex Ștefănescu consideră că „Este prima carte serioasă dedicată acestui subiect, fiind scrisă cu spirit critic, rigoare științifică și talent literar”. Și tot el: „Dar mai mult decât orice impune respect înaltul profesionalism al comentariilor critice, combinație de bun-gust între sobrietatea unui curs universitar și dezinvoltura publicisticii literare. Profesionalismul actului critic este o formă de politețe față de literatura din Basarabia. Adevărata formă de politețe”.

Cuprinsul cărții include studii despre prozatorii Ion Druță și Vladimir Beșleagă; despre poeții Grigore Vieru, Eugen Cioclea, Grigore Chiper; despre literații mai tineri precum Dumitru Crudu și Liliana Corobca, dar și despre importanți scriitori români cu origini basarabene: A. E. Baconsky, Leonid Dimov, Emil Brumaru, Paul Goma, Gheorghe Grigurcu. O privire din interiorul literaturii române, contextualizând fără concesii frățești și fără discriminare opera acestora în registrul comun al literaturii române.

Cartea este destinată în primul rând celor care se interesează de istoria literaturii române pe dimensiunea ei basarabeană, tineretului studios, profesorilor, cercetătorilor literari, dar și celor pasionați de literatură: producători sau consumatori ai ei."

9789975853668
Autor
Daniel Cristea-Enache
Colectie
Studii literare
Editura
Stiinta
An aparitie
2023
Pagini
216
ISBN
978-9975-85-366-8
Tip coperta
Brosata
Format
21.0 x 14.0 cm

11 produse asemanatoare din aceeasi categorie: