Etno ABC & Album Chisinau, mon amour - Iurie Raileanu

Referinta: 9789975977266

  • Pret redus
49,90 RON
24,95 RON (TVA inclus) REDUCERE 50%

Etno ABC & Album Chisinau, mon amour

Autor
Iurie Raileanu
Editura
Cartea
An aparitie
2015
Pagini
84
ISBN
978-9975-9772-6-6
Tip coperta
Cartonata
Format
20.5 x 14.0 cm
Cantitate

Livrarea se face din stoc din depozitul nostru de carte, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 150 de lei.
 

 

 

Etno ABC & Album Moldova 

An aparitie: 2015

Autor: Iurie Raileanu

Editie: Cartonata

Format: 240 x 220 x 13 mm

Nr. pagini: 84

Albumul contine 15 vederi cu cladiri si monumente importante din Chisinau 

Progresul tehnic si economic, evolutia culturii au plasat - cu parere de rau - in umbra multe obiceiuri, mestesuguri, elemente ale dansului sau cantecului popular. Ca rezultat, unii copii, mai ales cei de la oras, nu stiu prea bine ce inseamna catrinta, fuior, hora, laicer, suman, traista... 

Prezentul Etno ABC se impotriveste acestei uitari, punandu-i pe copii in fata necesitatii de a invata literele prin familiarizarea, concomitenta, cu diferite elemente ale etnografiei nationale. Fiece litera are cateva ilustratii: mai intai un text versificat (scurtut - de patru randuri, si saltaret, vesel, optimist), apoi imaginea unui sau catorva obiecte ale caror denumire incepe cu litera ce urmeaza a fi invatata; in fine, alte cateva ilustratii „suplimentare" sau „adiacente" care au menirea de a contribui la „consolidarea" materialului. 

Celor care au invatat deja, din alte carti, Alfabetul autorul le propune alte cateva lectii teste de inteligenta: sa invete, prin aceeasi metoda (pe care am putea-o numi „ilustrativ-etnografica"), Cifrele (de la unu la zece); apoi Anotimpurile si Zilele saptamanii, intre care se situeaza denumirile de luni ale anului, acestea trebuind sa fie invatate suplimentar, de sine statator. in final, adica la sfarsitul cartii, autorul ii indeamna pe micuti sa invete Mirajul culorilor - pentru asa ceva le pune la dispozitie o suita de imagini prin care vor invata a deslusi elementele spectrului cromatic sau, mai simplu spus - culorile curcubeului si unele nuante ale acestora. Cifrele, denumirile zilelor si anotimpurilor sunt si ele insotite de explicatii in versuri, randuri sau, mai exact, ganduri rimate, in jurul carora sunt plasate imagini frumoase, expresive, edificatoare, toate de „inspiratie etnografica", si acestea - ca toate celelalte - executate de Iurie Raileanu.

Cine va rasfoi barem acest Etno ABC, isi va imbogati vocabularul si mintea cu cuvinte-notiuni ce vizeaza diverse traditii si indeletniciri populare, meserii, arte populare, unelte de lucru, elemente de port popular, instrumente muzicale s.a. Din aceasta perspectiva, noua carte a artistului plastic Iurie Raileanu se prezinta ca o „iarba de leac" pentru a nu se da uitarii patrimoniul spiritual romanesc, valorile culturale ce au definit, de-a lungul secolelor, poporul nostru. Or, acest patrimoniu, in multe etape ale istoriei a fost pentru stramosii nostri sprijin si alinare, ajutor si desfatare... Caci i-a intarit speranta in zile de restriste, i-a salvat de la pieire fizica, i-a ferit de asimilare din partea puhoaielor de migratori, oaspeti nepoftiti si dusmani insetati de pamanturi si bunuri straine.

Este, Etno ABC-ul lui Iurie Raileanu un indemn discret de a cunoaste si a pretui la justa valoare zestrea spirituala a poporului, frumosul din preajma noastra, uitat intru catva si, mai ales, neglijat. De a ne familiariza si a nu da uitarii obiecte, lucruri, fenomene ce ne pot face mintea mai luminoasa si sufletul mai sensibil. De aici si valoarea estetica - pe langa cea cognitiva, instructiva, etica - a cartii acestea.

Nu incape nicio indoiala ca acest original abecedar-indrumar isi va gasi destinatarul - atat printre copii, cat si printre adolescenti si tineri, ba, credem, si printre unii adulti dornici de a avea la indemana un suport didactic pentru odraslele lor. -  Vlad Pohila

Colecţia „ Discover Moldova” propune:

ü  Discover Moldova

ü  Etno Moldova

ü  Etno ABC & Album Moldova

ü  Etno ABC & Album Chisinau

9789975977266
Autor
Iurie Raileanu
Editura
Cartea
An aparitie
2015
Pagini
84
ISBN
978-9975-9772-6-6
Tip coperta
Cartonata
Format
20.5 x 14.0 cm

19 produse asemanatoare din aceeasi categorie: