Ion Heliade Radulescu. Opere. Volumul I

Referinta: 9789975852203

150,00 RON (TVA inclus)

Ion Heliade Radulescu. Opere. Volumul I

Autor
Ion Heliade Radulescu
Colectie
Mostenire
Editura
Stiinta
An aparitie
2020
Pagini
560
ISBN
978-9975-85-220-3
Tip coperta
Cartonata
Format
21.0 x 14.0 cm
Cantitate

Livrarea se face din stoc din depozitul nostru de carte, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 150 de lei.
 

 

 

Ion Heliade Radulescu. Opere. Volumul I

Ediție, studiu introductiv, tabel cronologic, note și comentarii, iconografie de Mircea Anghelescu

Ion Heliade-Rădulescu a fost scriitor, filolog, om politic, membru fondator al Academiei Române, primul preşedinte al Societăţii Academice Române. Precursor al poeziei moderne, întemeietor al romantismului românesc, Heliade Rădulescu este considerat personalitatea cea mai importantă din cultura română, comparabil cu B.P. Hasdeu ca amploare a preocupărilor sale culturale. Hasdeu însuşi îl definea drept „părinte al literaturii române”. G. Călinescu afirma că „Personalitatea cea mai mare a literaturii române îndată după Dimitrie Cantemir este I. Eliade Rădulescu”.

Primul volum include operele de referinţă ale poetului (prefaţate, selectate şi comentate de Mircea Anghelescu, cel mai avizat cunoscător al operei lui Heliade Rădulescu): creaţia poetică cuprinsă în cărţile Meditaţii poetice dintr-ale iui A. de Lamartine (1830) şi Culegere din scrierile lui I. Eliad de proză şi de poezie (1836), o serie de texte poetice culese din periodice, din manuscrise şi din alte volume, selecţiuni din paginile în proză, distribuite respectiv în cuvântări şi conferinţe, schiţe, fiziologii, satire şi texte de critică literară; câteva dintre textele de teatru ale autorului, care a avut o contribuţie esenţială la formarea Teatrului Naţional.

Pentru cititorul din Republica Moldova e o primă ocazie de a citi opera de referinţă a unuia dintre fondatorii literaturii române moderne, poate cel mai puţin cunoscut în Basarabia. Cartea, astfel, e destinată în primul rând celor interesaţi de istoria literaturii române, în special a epocii paşoptiste (profesori, studenţi, elevi), celor interesaţi de istoria şi cultura românească a secolului XIX, precum şi tuturor iubitorilor de literatură.

9789975852203
Autor
Ion Heliade Radulescu
Colectie
Mostenire
Editura
Stiinta
An aparitie
2020
Pagini
560
ISBN
978-9975-85-220-3
Tip coperta
Cartonata
Format
21.0 x 14.0 cm

16 produse asemanatoare din aceeasi categorie: